HTML

tippek-trükkök az informatika tanításában

Ezen az oldalon az informatikatanítás legapróbb részleteiről és globális kérdéseiről lesz szó. Vagyis mindenről ami a tantervekből, tanmenetekből kimaradt, a LÉNYEGRŐL.

Friss topikok

  • Kovácsné Helga: Kedves Blogíró! Nagyon tetszenek az írásaid. Szívesen cserélnék veled tapasztalatokat. Sajnos nem ... (2016.02.23. 09:27) Protokollok 5. osztályban?!
  • törzsmókus: @gombszemu: köszkösz :) (2016.01.28. 12:39) Informatikaóra az udvaron
  • filmkiller: lehet nem jó helyre írok de bárhova írtam ezzel kapcsolatban az illetékesek nem válaszolta. mivel ... (2012.12.01. 15:27) iPod cumilánccal
  • gombszemu: Végre sikerült megoldani a problémát. Feltettem egy másik szerverre is a programot: vidga.extra.hu... (2008.09.19. 21:42) "Gépelni tanulok!" kurzus az egyetemen
  • gombszemu: Valószínű igazad van. Passzol a képbe! A kivül-belül szürkeség még azt is indokolja, hogy miért le... (2008.04.21. 12:27) Suliban kitűnő - életből bukik. De miért?

Linkblog

Suliban kitűnő - életből bukik. De miért?

2008.01.21. 14:31 gombszemu

Bár a NAT elég egyértelműen nyilatkozik az elsajátítandó tananyagokról, azt hiszem, hogy sokkal inkább azért járunk iskolába, hogy megtanuljunk kommunikálni, ügyeket intézni, különböző emberekhez alkalmazkodni, érzelmeket felismerni, érzelmekre hatni. Azért, hogy szocializálódjunk, megtanuljunk bánni társainkkal és a társas helyzetekkel, akár kívülállóként, akár érintettként. Nagy szavakkal élve, azért, hogy "felkészüljünk az életre".

A fenti feltételezésből kiindulva elég egyértelműnek tűnik, hogy az iskolában szerzett osztályzatok miért nem tükrözik az iskolán kívüli életben, a nagybetűsben elért sikereket, eredményeket. Vajon mi a nagyobb kihívás, halálra tanulni magunkat és ötös dolgozatot írni, vagy semmit nem tanulni, iq-ból kettes-hármast írni, és utána kidumálni a jobb jegyet?

Az általános iskolai ügyeletes kitűnők általában leérettségiznek, de sok esetben már a felsőoktatási intézménybe való bejutásuk sem garantált, nem beszélve későbbi boldogulásról. Az a gyanúm, hogy ők valami nagyon fontosat nem tanulnak meg az általános iskolában, valami olyat, ami későbbi boldogulásokhoz viszont már elengedhetetlenül szükséges. Hogy mi ez a valami, az már nehezebb kérdés. Jegyért való alkudozás?  Ha kidobnak az  ablakon menj be a spájzablakon? Hazudozás/füllentés/blöffölés? Szimpátiakeltés?

De ha az a kérdés, hogy mit tegyünk, ha végkép ki akarunk szúrni egy diákkal, akkor az a válasz, hogy adjunk neki ötöst minden tantárgyból :)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://informatikatanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr75305885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csavarhúzós 2008.04.20. 21:46:38

>Az a gyanúm, hogy ők valami nagyon fontosat nem tanulnak meg az általános iskolában
-Szerintem a többiek se ott tanulják meg, nekik eleve nincs szükségük változásra. A kitűnők gyakran azért akarnak kényszeresen megfelelni, mert nincs önbizalmuk, vagy hogy plasztikusabban fejezzem ki, nem adnak a SAJÁT véleményükre, belül se nagyon fogalmazzák meg.

gombszemu 2008.04.21. 12:27:48

Valószínű igazad van. Passzol a képbe! A kivül-belül szürkeség még azt is indokolja, hogy miért lesz később pénztáros az ocsanban....
süti beállítások módosítása