HTML

tippek-trükkök az informatika tanításában

Ezen az oldalon az informatikatanítás legapróbb részleteiről és globális kérdéseiről lesz szó. Vagyis mindenről ami a tantervekből, tanmenetekből kimaradt, a LÉNYEGRŐL.

Friss topikok

  • Kovácsné Helga: Kedves Blogíró! Nagyon tetszenek az írásaid. Szívesen cserélnék veled tapasztalatokat. Sajnos nem ... (2016.02.23. 09:27) Protokollok 5. osztályban?!
  • törzsmókus: @gombszemu: köszkösz :) (2016.01.28. 12:39) Informatikaóra az udvaron
  • filmkiller: lehet nem jó helyre írok de bárhova írtam ezzel kapcsolatban az illetékesek nem válaszolta. mivel ... (2012.12.01. 15:27) iPod cumilánccal
  • gombszemu: Végre sikerült megoldani a problémát. Feltettem egy másik szerverre is a programot: vidga.extra.hu... (2008.09.19. 21:42) "Gépelni tanulok!" kurzus az egyetemen
  • gombszemu: Valószínű igazad van. Passzol a képbe! A kivül-belül szürkeség még azt is indokolja, hogy miért le... (2008.04.21. 12:27) Suliban kitűnő - életből bukik. De miért?

Linkblog

"Gépelni tanulok!" kurzus az egyetemen

2008.02.14. 16:18 gombszemu

Sok-sok ember végezi számítógép előtt ülve munkáját. Többségük sokat levelez, szövegszerkeszt vagy csetel. Egyszeri 40 óra "kidobott" idővel hosszú távon sok időt nyerhetünk ha megtanulunk gépelni. No persze ezzel azért biztos lehetne kötekedni... Ha lassabban gépelnék, valószínű rövidebb leveleket írnék, na meg nem írnék blogot :)

Viccesnek találom, hogy több száz, néha több ezer órát sem szánnak emberek arra, hogy megtanuljanak egy nyelvet, pontosabban egy olyan papírhoz jussanak, ami igazolja, hogy rendelkeznek ezzel a tudással, ugyanakkor pedig nem szánnak az életükből 40 órát arra, hogy megtanuljanak gépelni. Régóta foglalkoztat már ez a kérdés, ezért "megkérdeztem" pár száz embert.

A vizsgálat módja elég speciális, mondhatni egyedi volt. Meghirdettem egy "Gépelni tanulok!" című speciál kollégiumot és kíváncsian vártam, hogy milyen lesz az érdeklődés, jelentkezik-e valaki, illetve hányan. A terv az volt, hogy ha egyáltalán jelentkezik majd valaki, akkor egy internetről letölthető programmal félév végére szépen megtanul gépelni és ha eléri a 30 szó/percet, akkor kap szép ötös gyakjegyet. Így nem is nagyon izgattam magamat jó ideig.

Januárban azt vettem észre, hogy már az előjelentkezés alatt telítődött a csoport és elkezdtek érkezni a "nemelehetne csoportlétszámot növelni" levelek. Ebből arra következtettem, hogy sokan szeretnének megtanulni gépelni, csak valamiért nem teszik. De ugye MIÉRT nem???

A válaszra nem kellett sokat várnom, legalábbis találtam egy lehetséges választ, ami sok mindent megmagyaráz. Történt mindez azután, hogy napokon keresztül kerestem olyan programot, ami
* gépelés tanuláshoz megfelelő,
* ingyenes
* magyar billentyűkiosztással dolgozik
* és az sem árt, ha a szókészlete is magyar.

((Találtam ugyan egyet, ami akár jó is lehetett volna, ha Linux alatt nem halt volna le minden 6 sornál hosszabb szöveg begépelése végén (valószínű file-ból olvasás végén), Window-os változata pedig elindult volna és nem hiányolt volt több dll-t is. A webes, elindításhoz szükséges tippek úgy néz ki a legutóbbi win frissítés óta már nem működnek.))

A legnagyobb problémát az ingyenesség jelentette. Magyar nyelven nem volt ingyenes szoftver. Két héttel az óra előtt már eléggé magam alatt voltam, nem tudtam, hogy mi lesz ebből?! Szégyen szemre angol nyelvű gépelős programot kell majd használnunk?!

A megoldás az lett, hogy a férjem átbütykölt egyet magyar billentyűzetkiosztásúra pár óra alatt, én meg elkezdtem gyártani hozzá magyar szövegeket. Hogy tegyek valami jót a világért én is feltettem a honlapomra: http://algernon.hu/~blenessy/gepelos/
telepitőstül, instrukcióstól, képecskéstül, szövegestül, mindenestül. Használja egészséggel, aki akarja :)

Ezek után már csak az a dolgom, hogy figyeljem hogy az évek múlásával hánnyal többen fognak tudni gépelni. Ha nem változik az arány, akkor nem az volt a gond, hogy nem volt ingyenes magyar nyelvű program, hanem valahol máshol kell keresni.

Időközben a program átkerült másik szerverre: http://vidga.extra.hu/blenessy/gepelos/

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://informatikatanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr83339238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HanD · http://dhanak.blogspot.com 2008.02.28. 14:27:22

Nemrég voltam egy rendelőintézetben laborvizsgálaton. Magához a vérvételhez ugyan sorszámok voltak, de elég "fából vaskarika" módon a sorszám begyűjtéséhez először sorba kellett állni egy ablaknál, ahol felvették az adataimat és befizettem a vizitdíjat. A sor jó hosszú volt. Egyrészt a befizetést igazoló számlát kézzel állították ki, másrészt az adatfelvétel számítógéppel ment, a gépnél ülő nővérke pedig úgy gépelt, mint a villám: időnként lecsapott. De komolyan, két ujjal gépelt, 1 betú/mp átlagsebességgel. Jó lenne, ha őket is megtanítanák használni a kezükbe adott eszközt... Mire végigálltam a sort, a frissen kapott sorszámmal már mehettem is be vért adni. Akkor minek meg a sorszám meg a külön ablak? A futószalagot már régen feltalálták...

kati tanító néni · http://www.mindhalalig.spaces.live.com 2008.05.10. 23:23:10

én letöltöttem a progit. és köszönöm.

Zs:) 2008.07.11. 15:55:25

Sajnos nem elérhető a link, esetleg valahol máshol elérhető a program?
algernon.hu/~blenessy/gepelos/
Az algernon.hu válaszol, de más sajnos nem található

Köszönettel Zs:(

Someone 2008.07.23. 20:55:25

Igazán figyelemreméltó, hogy Valaki ilyet tesz az emberekért. Többek nevében köszönöm, hogy feltette a programot és hogy ennyit fáradt vele. Bár szerény személyem sok-sok éve tudja és műveli a gyorsírás nemes tudományát, de biztos sok embernek segít ezzel a programmal.

gombszemu 2008.07.30. 10:27:17

Ajaj, valóban nem elérhető :( Nagyon igyekszem gyorsan rendezni a dolgot.

Mivel ez egy tematikus blog, nem igazán ide tartozik, de nem bírom ki, hogy nem említsem meg, hogy az elmúlthetekben mivel foglalkoztam. Egy hosszú távú, igen kis mintás (N=1) kisérletbe kezdtem július 10-én: vidga.extra.hu/ :))) Első eredmények jó pár év múlva várhatók...

Na, de igyekszem rendberakni ezt a link dolgot...

Marcsy 2008.08.07. 14:07:39

Szeretnék én is gépelni!
De nem érem el a software-t:(

meseszép 2008.08.11. 20:13:27

gratulálok a tündérkéhez! nagyszerű projekt. :)))

XLSI 2008.09.07. 13:24:01

A gyerkőchöz gratula :)

Én amúgy nagyon szeretek gépelni, a sebbességem bőven jó de a pontosságom...sajnos nem 100% de a backspace-t is jól kezelem.

gombszemu 2008.09.19. 21:42:49

Végre sikerült megoldani a problémát. Feltettem egy másik szerverre is a programot: vidga.extra.hu/blenessy/gepelos/
süti beállítások módosítása